De rollator wordt al jaren gebruikt en je zag je opa of oma ermee rondlopen. Het was vroeger zo’n apart gevormd stalen ding met wieltjes en een mandje voorop. Waar het voor jou vroeger misschien eruitzag als speelgoed, diende het mandje zijn nut als boodschappentasje. Naarmate je ouder werd en de twintig jaar bereikte, werden ze vervelend omdat de ouderen er zo langzaam mee liepen. Of zag je de ouderen erop zitten terwijl ze aan het koffiedrinken waren. Tegen de tijd dat je zelf ouder wordt en minder fit bent, komt er een moment dat je zelf eraan toe bent om een rollator aan te schaffen. De irritaties zijn weggeëbd en je kunt dit hulpmiddel zelf nu goed gebruiken of misschien een naaste.

Het begin van de rollator

De Zweedse vrouw Aina Wifalk zorgde in 1978 ervoor dat het eerste model werd ontworpen. Zij raakte zelf door poli gehandicapt en ze zocht naar oplossingen om zo mobiel als mogelijk te blijven. Het al bestaande looprek bood voor haar niet genoeg oplossingen, maar de rollator met haar wielen wel. In 1987 is deze wandelwagen met wielen in Nederland geïntroduceerd en groeide uit tot een veelgebruikt hulpmiddel voor mensen met een verminderde mobiliteit.

Ontwikkelingen van de rollator

Hoewel het in de beginjaren een eenvoudig model was in het zwart of grijs van staal, met drie wielen en een mandje, zijn er in de jaren erna vele ontwikkelingen geweest. De moderne modellen hebben vier wielen zodat er meer stabiliteit is en zijn in hippe kleuren en modellen beschikbaar. Ook zijn de rollators tegenwoordig eenvoudig in te klappen en een lichtgewicht zodat ze makkelijk meegenomen kunnen worden in bijvoorbeeld de auto of in de gang minder ruimte innemen. Door deze ontwikkelingen wordt de mobiliteit en de zelfredzaamheid van minder mobiele mensen enorm vergroot. Je kunt zowel online als in thuiszorgwinkels jouw rollator aanschaffen.

Waarom geen wandelstok?

Het voordeel van een wandelstok is dat het eigenlijk helemaal geen ruimte inneemt, in een klein budget past en makkelijker wendbaar is. Het nadeel is echter dat de stabiliteit aan een zijde van het lichaam wordt gegeven en de houding ook erop wordt aangepast. Door het aanpassen van de houding en het leunen op één zijde van het lichaam, kunnen er klachten in bijvoorbeeld de heup en de rug ontstaan. Daarnaast bieden ze meer steun omdat er tegelijkertijd op twee handen geleund kan worden. Van minder belang maar wel mooi meegenomen is de opbergruimte die ze bieden door hun kleine mandje. Als laatste kan een wandelstok, ondanks zijn stroeve onderkant, toch uitglijden als deze niet goed geplaatst is of op een gladde ondergrond komt. Rollators zijn eenvoudig op de rem te zetten waardoor deze in combinatie met de vier willen minder kans hebben om weg te glijden.

De rollator is eigenlijk nog niet zo’n heel oud hulpmiddel, maar heeft in de loop van de jaren wel mooie en praktische ontwikkelingen ondergaan waardoor het een veelgebruikt hulpmiddel is bij verminderde mobiliteit.