Heb ik een longembolie?

Het kan iedereen gebeuren: je krijgt opeens te maken met een longembolie. Hoe weet je nu dat dit is waar jij last van hebt, waar herken je dit aan? En wat is het eigenlijk? Veel mensen zullen er wel eens van gehoord hebben, maar weinigen zullen precies weten wat een longembolie nu eigenlijk precies is. Het is belangrijk om dit te weten, lees daarom vooral verder. We leggen hier niet alleen uit wat dit precies is, maar ook hoe je het herkent en welke oorzaken het kan hebben. Zo kun jij controleren of dit is waar jij last van hebt en ook geeft het jou de mogelijkheid om maatregelen te nemen om de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

Wat is een longembolie?

Laten we beginnen bij het begin, wat is nu eigenlijk precies een longembolie? Als je last hebt van een embolie, dan is er sprake van een bloedstolsel dat ervoor zorgt dat een ader afgesloten wordt. Dat kan eigenlijk op heel veel plekken in het lichaam gebeuren en het vervelende is dat bloedstolsels ook door het lichaam kunnen reizen. Het stolsel ontstaat op de ene plek, maar zorgt uiteindelijk heel ergens anders voor problemen. Bij een longembolie is het zo dat het stolsel de longslagader afsluit, terwijl de bloedprop vaak ontstaan is in de bovenbenen of in het bekken. Het schiet daar los en gaat met de bloedstroom mee tot het op een gegeven moment niet verder kan omdat de aders te smal worden. Het bloedstolsel sluit dan dus de longslagader af en hierdoor kan er minder of geen zuurstof meer worden opgenomen in het bloed. Het spreekt voor zich dat dat voor grote problemen zal zorgen. Welke symptomen krijg je nu als er sprake is van een longembolie en wat kun je doen om te voorkomen dat je hier last van krijgt?

Symptomen en oorzaken

Er zijn verschillende symptomen die je kunt krijgen op het moment dat er bij jou sprake is van een longembolie. Denk aan:

  • benauwdheid en kortademingheid
  • een snellere ademhaling
  • een hoestprikkel die plotseling ontstaat
  • pijn op je borst als je inademt
  • een hogere hartslag dan normaal
  • ophoesten van bloed
  • lippen en vingers die blauw verkleuren
  • bewusteloosheid

Als er niet op tijd iets gedaan wordt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Je lichaam heeft immers zuurstof nodig om te kunnen leven en als dat door de embolie niet meer verspreid kan worden, heb je dus een groot probleem. Het is dan ook raadzaam om zo snel mogelijk hulp te zoeken als je bovenstaande symptomen ervaart. Maar belangrijker is het natuurlijk nog om te proberen te voorkomen dat je hiermee te maken krijgt. Hoe wordt een longembolie nu veroorzaakt? Er is nooit een directe aanleiding aan te wijzen, maar er zijn wel factoren die ervoor zorgen dat de kans hierop groter wordt. Ernstige obesitas is bijvoorbeeld een risicofactor, net als te weinig bewegen. Dit zijn zaken waar je zelf iets aan kunt doen! Daarnaast zijn er ook risicofactoren waar je minder grip op hebt, zoals kanker, zwangerschap, astma en grote operaties. Wil je meer weten over oorzaken, symptomen en behandeling van een longembolie? Kijk dan op Hierhebikpijn.nl voor meer informatie!

Lees meer…